Walvisvangst opnieuw ter discussie

De nieuwe Ijslandse interim-regering wil af van de verhoogde quota op de walvisjacht die de vorige regering nog snel had doorgevoerd.
De hervormingen die door voormalig Ijslands Minister van Visserij Einar Sigfusson doorgevoerd werden, lieten walvisjagers in Ijsland toe om een 150 vinvissen en 100 dwergvinvissen op jaarbasis te doden. Voordien ging het slechts om respectievelijk 7 en 50 exemplaren.
Maar huidig minister en naamgenoot van haar voorganger, Steingrimur Sigfusson stuurde op een persconferentie al meteen een formele waarschuwing naar de walvishandelaars. “We hebben in een ministerraad besloten om de beslissing van de ex-minister in verband met de verhoogde quota op walvisvangst te herbekijken.”
De verhoging van de quota werd gezien als provocatie aan het adres van de interim-regering nadat de voorgaande regering moest opstappen omwille van de ineenstorting van de Ijslandse economie.
In 2006 heeft Ijsland de commerciële walvisvangst hervat ondanks de internationale verdragen van 1986 die de walvis als een beschermde diersoort beschouwen. Samen met Noorwegen zijn zij het enige land dat de opschorting van de commerciële walvisvanst niet respecteert. Japan werkt wel samen met de Internationale Walvisvangst Commissie, maar lobbyt al jaren voor een herinvoering van commericiële walvisvangst. Intussen doodt Japan jaarlijks meer dan 800 walvissen, officieel voor wetenschappelijk onderzoek.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.