Washington en Seoul herbezinnen zich over militaire alliantie

Tegen 2008 zullen de Verenigde Staten een derde van de 37.000 gestationeerde Amerikaanse militairen uit Zuid-Korea terugroepen. De vraag is nu hoe de relaties tussen Washington en Seoul zich verder zullen ontwikkelen. Zuid-Koreaanse militaire experts pleiten ervoor om Zuid-Korea uit te bouwen tot een regionale defensiepoot van de VS.

In het kader van een wereldwijde hergroepering van haar troepen heeft Washington besloten om tegen 2008 bijna 12.500 van de 37.000 Amerikaanse militairen uit Zuid-Korea terug te roepen. Een aantal troepen die gestationeerd waren in Zuid-Korea zijn intussen al verplaatst naar Irak.

De relaties tussen Washington en Seoul worden al verschillende decennia bepaald door het veiligheidsthema. Sinds de jaren vijftig is in buurland Noord-Korea een communistisch regime aan de macht. Pyongyang, dat dreigt met de ontwikkeling van kernwapens, stuurde eind 2002 de enige twee inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) het land uit en lanceerde raketten in de Japanse Zee. Sinds 11 september staat Noord-Korea als zogenaamde schurkenstaat hoog op de zwarte lijst van de Amerikanen.

Volgens Kim Sung-han, directeur van het Instituut voor Buitenlandse Zaken en Nationale Veiligheid van het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel, moeten de VS en Zuid-Korea geen militaire maar een strategische alliantie opzetten. Een unieke kans om werk te maken van een strategische alliantie dient zich aan in november 2005, wanneer Zuid-Korea gastland is van het Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) forum. Daar kunnen de leiders van beide landen hun bilaterale betrekkingen verder verstevigen.

Sommige experts, zoals Kim Chan-su van het Korea Institute of Defence Analyses, pleiten ervoor om de relatie tussen de VS en Zuid-Korea verder uit te bouwen in het kader van regionale defensie, in plaats van enkel de defensie van het schiereiland voor ogen te blijven houden. Binnen zo een samenwerking zou het Amerikaanse leger de steun van Korea kunnen vragen bij gebeurtenissen buiten het schiereiland, zei Kim deze week in een interview in de Korea Herald. Kim verwijst daarmee naar hulp bij ontwikkelingen in het Midden-Oosten, Centraal-Azië of zelfs een conflict tussen China en Taiwan.

Niet iedereen is het ermee eens dat de relaties tussen de VS en Zuid-Korea in het verleden voornamelijk bepaald zijn door veiligheidsoverwegingen. Ook de economie speelt een belangrijke rol, zegt Selig Harrison, directeur van het Aziatisch programma van het Centre of International Policy. Volgens Harrison brengt de Amerikaanse militaire aanwezigheid ook veel voordelen voor Zuid-Korea met zich mee. De alliantie creëert een stabiel klimaat dat buitenlandse investeerders aantrekt en de relaties met belangrijke internationale financiële instellingen zoals het Internationaal Monetair Fonds vergemakkelijkt, aldus Harrison die de militaire aanwezigheid van de Amerikanen zelfs een economische subsidie aan Zuid-Korea noemt.

Uit een gezamelijke enquête van het East Asian Institute en de Chicago Council on Foreign Relations in juli, blijkt dat 60 procent van de ondervraagde Zuid-Koreanen gelooft dat de veiligheidssituatie in Zuid-Korea verbetert als Amerika zijn troepen terugtrekt. Bijna vier op tien is gekant tegen een preventieve Amerikaanse aanval tegen Noord-korea en maar liefst 91 procent vindt dat Amerika en Korea een alliantie moeten blijven vormen als het ooit tot een hereniging van Noord- en Zuid-Korea komt.(KC/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.