Water tussen Ecuador en Colombia blijft diep

Colombia en Ecuador hebben een bijeenkomst afgezegd die de relaties tussen beide landen had kunnen herstellen. Ecuador verbrak in maart zijn diplomatieke betrekkingen met zijn buurland na een actie van het Colombiaanse leger tegen Colombiaanse rebellen op Ecuadoraans grondgebied. De voorbije dagen gingen er nieuwe beschuldigingen over en weer, en voor december wordt er in het grensgebied een opflakkering van militaire activiteiten verwacht.
De vergadering “Colombia en Ecuador, bruggen bouwen” was voor gisteren en vandaag (18 en 19 november) gepland. Naast de Colombiaanse buitenlandminister Jaime Bermúdez waren er gouverneurs van de grensprovincies en een vertegenwoordiger van de Organisatie van Amerikaanse Staten uitgenodigd. Een nieuwe datum is niet afgesproken.

Volgens regeringsbronnen uit beide landen is de tijd nog niet rijp voor toenadering. De Ecuadoraanse president Rafael Correa gooide zelfs olie op het vuur door zaterdag in zijn laatste radiopraatje nog eens te herhalen dat de Colombiaanse regering geen meester is over heel het Colombiaanse grondgebied en het gewapend conflict in Colombia tot in Ecuador uitbreiding heeft doen nemen.

Ijervreters



De centrumlinkse Correa vindt dat zijn rechtse Colombiaanse ambtsgenoot Álvaro Uribe het conflict verkeerd aanpakt. “Een militaire oplossing is er niet – de uitweg is politiek, maar ijzervreters zullen dat nooit aanvaarden.”

Het Plan Colombia, een Colombiaanse strategie om met massale militaire hulp uit de VS de drugsmaffia en de linkse rebellen in het nauw te drijven, is volgens Correa een “totale mislukking.” “Colombia heeft meer helikopters dan piloten en er worden nog altijd drugs aangeplant.”

Correa waarschuwde Colombia nog eens dat het Ecuadoraanse leger het bevel heeft “met alle middelen” te reageren op linkse rebellen, rechtse paramilitairen of Colombiaanse soldaten die zich op Ecuadoraans grondgebied wagen. Ecuador verbrak zijn betrekkingen met Colombia nadat het leger van het buurland op 1 maart bij een actie op Ecuadoraans grondgebied Raul Reyes uitschakelde, een leider van de grootste Colombiaanse rebellengroep FARC.

Nieuwe acties in Putumayo



Experts verwachten dat het Colombiaanse leger en de linkse rebellen in december weer heviger slaags zullen raken in Putumayo, een Colombiaanse provincie die aan Ecuador grenst. Het Colombiaanse leger en paramilitaire groepen bereiden voor volgende maand immers nieuwe acties voor tegen eenheden van de FARC in die provincie, gelooft Juan de Dios Parra, de secretaris-generaal van de Latijns-Amerikaanse mensenrechtenvereniging Aldhu. Volgens hem zal ook de bevolking aan de Ecuadoraanse kant van de grens het mikpunt worden van die acties. De bedoeling is de rebellen alle mogelijke steun te ontnemen.

Colombia verwijt Ecuador dat het te weinig onderneemt tegen Colombiaanse rebellen die hun toevlucht zoeken over de grens. Maandag haalde de gouverneur van Putumayo, Felipe Guzmán, daarover nog eens uit naar Quito. Maar Ecuador zegt dat zijn troepen het dit jaar vaker hebben opgenomen tegen Colombiaanse rebellen dan ooit tevoren.

Volgens de Ecuadoraanse buitenlandminister María Isabel Salvador is de relatie tussen haar land en Colombia “erg, erg moeilijk”. “Er is bijna elke dag wel iets aan de hand aan de grens, en dat is heel ernstig.”

De gezaghebbende Colombiaanse krant El Tiempo oordeelde maandag dat de betrekkingen tussen beide landen van kwaad naar erger gaan en dat er niet veel hoop is op een spoedige toenadering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.