Wie wint de Big Brother Award?

De Liga voor mensenrechten organiseert op woensdag 17 november voor de eerste keer de Big Brother Award. De organisatie sluit daarmee zijn campagne rond het recht op privacy af.

Volgens de mensenrechtenorganisatie wordt het recht op privacy drastisch ingeperkt door de vele veiligheidsmaatregelen die de overheid neemt. In een persbericht stelt de organisatie dat ‘het recht op privacy wordt omgevormd van een fundamenteel mensenrecht tot een gunst of luxe, ondergeschikt aan het idee van veiligheid.’  

Om deze trend aan te klagen, voerde de Liga het afgelopen jaar campagne en werden er vormingen, straatacties en cameraspottings georganiseerd. De campagne wordt op woensdag 17 november afgesloten met een groot slotevenement in de Gentse Vooruit.

Kandidaten

Op het evenement wordt de zogenaamde Big Brother Award uitgereikt. In totaal werden door de Liga en zijn sympathisanten zeven kandidaten geselecteerd die de privacy schenden. Deze zeven kandidaten zijn:

1. de EU dataretentierichtlijn
2. de camerabewaking in kustgemeente Knokke-Heist
3. het MOBIB-systeem van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB
4. de Beroepsvereniging voor het Krediet
5. de Antwerpse cel schijnhuwelijken
6. de Passenger Name Records van de luchtvaartmaatschappijen
7. het Algemeen Eigenaars- en (PNR) Mede-eigenaarssyndicaat (AES)

Na de officiële prijsuitreiking volgt nog een debat met advocaten en mensenrechtenspecialisten over het recht op privacy.

Praktisch

De avond gaat door op woensdag 17 november om 20u in Kunstencentrum Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent. De toegang is gratis.

Meer info: www.winuwprivacy.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.