WK-bezoekers moeten verantwoord vrijen

Duitsland wil deze zomer als gastland van het WK-voetbal op alles voorbereid zijn - ook op hitsige fans die tussen de lakens zelf onvergetelijke prestaties willen neerzetten. Naar schatting zal het voetbalcircus 40.000 buitenlandse prostituees aantrekken.

De Duitse toernooisteden laten niets aan het toeval over. Berlijn zoekt sponsors om 100.000 gratis condooms te kunnen verdelen in de buurt van het Olympiastadium waar op 9 juli de finale wordt gespeeld. Keulen en Dortmund installeren tijdelijke bordelen om de verwachte aandrang aan opgewonden fans op te vangen. Die bordelen worden uitgerust met condoomautomaten, sanitair en nooduitgangen voor de prostituees. Ook de overige negen steden zijn van plan speciale vergunningen uit te reiken zodat lichtekooien die speciaal voor het WK naar Duitsland komen, hun diensten uitzonderlijk ook op straat kunnen aanbieden.

Prostitutie is wettelijk erkend in Duitsland; beoefenaars van het oudste beroep ter wereld hebben in theorie recht op sociale zekerheid en kunnen klacht indienen tegen klanten die vertrekken zonder te betalen.

Maar tijdens het WK zullen er in Duitsland waarschijnlijk ook heel wat prostituees tegen heel andere arbeidsvoorwaarden werken. Vrouwenorganisaties vrezen dat het WK mensenhandelaars in overdrive zal doen draaien. Gefingeerde vacatures in hotels en restaurants zijn een beproefd middel om vrouwen uit Oost-Europa naar Duitsland te lokken en hen dan onder dwang door te sluizen naar de seksindustrie, zegt Ulrike Helwerth van de Duitse Vrouwenraad. Dat is een niet-gouvernementele organisatie waarbinnen een vijftigtal vrouwengroepen, politieke partijen en vakbonden samenwerken.

Met een toeristenvisum zijn die vrouwen zo het land binnen, zegt Helwerth. Andere vrouwen stemmen er misschien wel mee in te strippen of op te treden in seksshows, maar worden dan gedwongen seks te hebben met zoveel mogelijk mannen tegen heel weinig geld.

Mensenhandel is geen nieuw probleem voor Duitsland. In de Duitse seksindustrie werken naar schatting 15.000 buitenlandse vrouwen onder dwang. Het merendeel van hen komt uit Oost-Europa.

De Vrouwenraad heeft brieven gestuurd naar Duitse spelers en de Duitse Voetbalbond met de vraag om stelling te nemen tegen vrouwenhandel en gedwongen prostitutie. De voormalige voetbalgod Franz Beckenbauer, de eerste doelman van het nationale elftal Oliver Kahn en andere sterren doen er voorlopig het zwijgen toe. Alleen Jens Lehmann, de tweede doelman, heeft beloofd de zaak met zijn collega’s te bespreken.

We hebben de indruk dat ze het probleem willen doodzwijgen, zegt Helwerth. De Vrouwenraad wil een intensieve campagne opzetten om Duitsland de komende maanden gevoelig te maken voor het probleem. Andere organisaties willen speciale adviescentra opzetten waar prostituees die deze zomer naar Duitsland reizen, in hun eigen taal kunnen horen wat hun rechten zijn en waar ze hulp kunnen krijgen. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.