Wolfowitz krijgt steun uit conservatieve hoek

Paul Wolfowitz, de president van de Wereldbank die onder druk staat na een affaire rond een promotie en salarisverhoging van zijn vriendin, krijgt steun van conservatieve politici. De mediahype rond de affaire is volgens hen politiek machtspelletje.
Wolfowitz gaf zijn vriendin Shaha Riza, die eveneens bij de Wereldbank werkt, een buitensporige salarisverhoging. Maar volgens Wolfowitz’ vrienden heeft hij, ondanks zijn eigen publieke bekentenis, niets fout gedaan. De Canadese minister van Financiën, Jim Flaherty, zei vrijdag tevreden te zijn met de uitleg van Wolfowitz. “Op grond van wat hij mij verteld heeft, ben ik ervan overtuigd dat de juiste procedures zijn gevolgd.”
Ook de regering-Bush steunt Wolfowitz nog steeds, ondanks de ongekende media-aandacht voor de affaire en het feit dat de antwoorden op veel vragen nog ontbreken. Want het is nog steeds niet duidelijk waarom Wolfowitz een salarisverhoging goedkeurde die tegen de regels van de Wereldbank inging. Ook is niet duidelijk waarom zijn staf, naar het lijkt, de affaire in de doofpot probeerde te stoppen.
Eerder al zei Dana Perino, woordvoerder van het Witte Huis, te verwachten dat Wolfowitz aanblijft als president van de Wereldbank, een van de belangrijkste economische instituten in de wereld.
Wolfowitz werd door president George Bush benoemd op de post. Tijdens Bush’ eerste termijn was hij plaatsvervangend minister van Defensie. In die functie was hij de grote motor achter de invasie in Irak. Wolfowitz medestanders van toen, tonen zich nu ook loyaal. David Frum, een neo-conservatief en voormalig speechschrijver van president Bush, vroeg in de National Review om ‘begrip’ voor Wolfowitz. Zijn campagne tegen corruptie is volgens Frum te belangrijk om te eindigen met een vertrek naar aanleiding van een salarisverhoging. “Gezien de omstandigheden was het Wolfowitz plicht om een voorbeeld te zijn. Maar zelfs als hij een fout gemaakt heeft, dan moeten we het zicht op belangrijker zaken en het grotere schandaal niet verliezen”, schreef hij, doelend op de wereldwijde corruptie waar de Wereldbank tegen vecht.
Fox News, een conservatieve spreekbuis in de VS, suggereerde een samenzwering van tegenstanders van Wolfowitz. Fox News vraagt zich af “of de controverse over de beloning van Wolfowitz vriendin het werk is van degenen die ongelukkig zijn met zijn anti-corruptiecampagne bij de Wereldbank.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.