WSF-gangers betreuren gebrek aan publieke belangstelling

Het grootste mankement van het Wereld Sociaal Forum (WSF) is het gebrek aan zichtbaarheid bij het grote publiek, zeggen de WSF-gangers van vorig jaar. Dat blijkt uit een bevraging door het Braziliaanse Instituut voor Sociale en Economische Analyse (IBASE) die zal worden voorgesteld tijdens het zevende WSF, van 20 tot 25 januari in het Keniaanse Nairobi.
Het sterkste punt dat de 4.800 ondervraagde deelnemers aan het WSF van vorig jaar het vaakst noemen, is dat het WSF “een forum is voor democratisch debat”. Bijna de helft is het daarmee eens, en ook met de rol van het forum in de “de verdediging van de mensenrechten”. Andere sterke punten zijn het feit dat het forum “een plaats is om ervaringen uit te wisselen” en “alternatieven voor de neoliberale globalisering voor te stellen”.

Bijna een derde betreurt het gebrek aan aandacht door de media en de politieke leiders. Een veel kleiner aandeel van deelnemers - net iets meer dan een vijfde - noemt ook “de verdeeldheid in het organiserend comité” en “de verwarrende politieke boodschappen” als tekortkomingen.

Het WSF van vorig jaar had drie locaties:Venezuela, Mali (beide in januari) en Pakistan (in maart). De bevraging werd uitgevoerd in de eerste twee locaties en biedt dus een interessante vergelijking. In het Venezolaanse Caracas omschreef 64 procent van de (vooral Latijns-Amerikaanse) deelnemers zich als “links”, in het Malinese Bamako was dat maar 30,4 procent. De deelnemers in Afrika waren veel sterker gekant tegen het afschaffen van kinderarbeid en de legalisering van abortus, om maar twee voorbeelden te noemen.

Volgens Cándido Grzybowski, het hoofd van het bevragende IBASE en lid van het organiserend comité, vertegenwoordigen de uiteenlopende antwoorden culturele verschillen en andere concepten, maar wel dezelfde bezorgdheden.” Sommige vragen worden per continent ook gewoon anders begrepen, zegt hij.

Laatste WSF?

Mogelijk wordt de eerste volledig Afrikaanse editie van het WSF de laatste keer dat het wereldwijd forum jaarlijks doorgaat. De afstand en het gebrek aan transportmogelijkheden betekent telkens dat de meerderheid van de deelnemers van het continent zijn waar het forum neerstrijkt. Dit bedreigt het mondiale karakter van het forum, geeft Grzybowski toe.

Het WSF wordt ook moeilijk te financieren. De organisatie van deze zevende editie zal naar schatting vijf miljoen euro kosten, maar Grzybowski schat dat de totale kostprijs ligt tien keer zo hoog ligt, als je de onkosten meetelt van de deelnemers en andere bijdragen die de organisatoren niet rechtsreeks verwerken.

Om die redenen zal het forum in de toekomst mogelijk worden vervangen door regionale bijeenkomsten of demonstraties in uiteenlopende steden tegelijk met het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Het WSF ontstond als tegenreactie tegen deze jaarlijkse meeting van wereldwijde zakenmensen en politici. De beslissing hierover zal vallen op de laatste dag van de bijeenkomst in Nairobi.

De zes voorgaande fora, waarvan er vier plaatsvonden in de Braziliaanse stad Porto Alegre, trokken samen meer dan 560.000 deelnemers. MDG8 (ADR/MC)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.