Zadenpolitie Monsanto brengt veel geld binnen

De Amerikaanse multinational Monsanto heeft al meer dan 100 Amerikaanse boeren voor de rechter gedaagd omdat die zaaizaad uit genetisch gewijzigde planten hadden gewonnen en gebruikt. Nog duizend andere boeren kregen de zadenpolitie van het bedrijf op hun hielen en hebben het bedrijf schadevergoedingen betaald om een proces te vermijden. Dat staat in ‘Monsanto vs. U.S. Farmers, een nieuw rapport van het Centre for Food Safety (CFS) in Washington.





Monsanto wil niet dat boeren zelf zaaizaad produceren op basis van gewassen als maïs en soja die het bedrijf genetisch zo heeft aangepast dat ze minder last hebben van plagen of bestand zijn tegen een krachtig herbicide dat het bedrijf onder de naam Roundup verkoopt. Volgens Monsanto overtreden dergelijke boeren de wet - de transgene planten zijn immers beschermd door patenten. Critici vinden dat de multinational zich schuldig maakt aan afpersing.

Kem Ralph uit Covington in de Amerikaanse deelstaat Tennessee is waarschijnlijk de eerste boer die achter de tralies ging omdat hij zaad van Roundup Ready-soja herzaaide. Ralph zat vier maanden vast en moet Monsanto een schadevergoeding van 1,8 miljoen dollar betalen.

Amerikaanse rechtbanken hebben Monsanto al meer dan 15 miljoen dollar schadevergoeding toegestaan, zegt het CFS. Procederen tegen boeren lijkt wel het belangrijkste onderdeel van het businessplan van Monsanto voor transgene gewassen, zegt Joe Mendelson, directeur juridische aangelegenheden van CFS

Honderden boeren hebben de voorbije acht jaar nog veel meer geld overgemaakt aan het bedrijf om het niet tot een rechtszaak te laten komen. Volgens Mendelson hebben boeren de middelen niet om de experts van Mosanto juridisch weerwerk te bieden. Vaak draagt het bedrijf geen bewijzen aan, maar veel boeren draaien bij zonder zich te verdedigen, zegt Mendelson. Hoeveel Monsanto in dergelijke gevallen opstrijkt, is niet bekend, maar in North Carolina stemde een boer volgens Mendelson in met een betaling van 1,5 miljoen dollar.

Het CFS zegt dat Monsanto een budget van 10 miljoen dollar en 75 medewerkers inzet om het doen en laten van boeren te onderzoeken en indien nodig gerechtelijke stappen te zetten.

Chris Horner, een woordvoerder van Monsanto, vindt het maar normaal dat het bedrijf de naleving van zijn patenten probeert te doen afdwingen. We gaan niet actief op zoek naar boeren die onze zaden illegaal gebruiken, maar als we op een geval stoten, maken we er werk van.” Monsanto heeft een gratis kliklijn waarmee boeren misbruiken door andere landbouwers kunnen melden. Horner zegt dat Monsanto nog nooit een proces is gestart tegen boeren die per ongeluk of uit onwetendheid over de schreef gaan. En de 100 boeren die het gerecht achter de veren kregen, vormen een kleine groep vergeleken met de meer dan 300.000 licentiehouders die onze producten gebruiken.

Monsanto heeft ongeveer 90 procent van de markt voor transgene soja-, katoen en koolzaad in de VS in handen, en ook een groot deel van de maïsmarkt. Van sommige gewassen worden in de VS meer transgene variëteiten dan de oorspronkelijke soorten aangeplant. Vorig jaar was 85 procent van de soja, drie vierde van het katoen en bijna de helft van de maïs die in de VS geteeld werden, genetisch gewijzigd.

Op het Amerikaanse ministerie van Landbouw moeten de boeren niet rekenen. Op verscheidene sleutelposities zitten voormalige Monsanto-medewerkers. Monsanto heeft ook een sterke lobby in Washington. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.