Zimbabwe versnelt landhervormingen

Ondanks het vonnis van een regionaal tribunaal dat de landhervormingen in Zimbabwe discriminerend zijn, gaat de Zimbabwaanse overheid 75 blanke boeren alsnog onteigenen. Bovendien wordt het landhervormingsbeleid versneld uitgevoerd. Dat meldt de Zimbabwaanse staatskrant The Herald.
‘De rechters van het tribunaal zijn aan het dagdromen. We draaien de landhervormingen niet terug’, verklaarde minister van Binnenlandse Veiligheid Didymus Mutasa in de krant. ‘Er is niets bijzonders aan deze 75 boeren. Het is geen discriminatie, maar een correctie van een onevenwicht.’

Proces


The Herald verwees naar een uitspraak van het tribunaal van de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADC). Volgens het tribunaal is de onteigening van de grond van blanke boeren onwettig. De boeren komen voor op een overzicht van grondbezitters die met onteigening worden bedreigd. Voor het eerst sinds de invoering van het beleid kwamen de blanke boeren in opstand tegen de onteigening. Zij spanden, vooruitlopend op de onteigening, een proces tegen de staat aan.
Het in Namibië gevestigde tribunaal is een gezamenlijk hof van vijftien landen in zuidelijk Afrika, waaronder Zimbabwe. Burgers van de betrokken landen kunnen zaken aanspannen, maar het tribunaal kan de naleving van een uitspraak niet afdwingen.

Beleid


Het landhervormingsbeleid is in 2000 door president Mugabe ingevoerd en komt erop neer dat grond van blanke boeren wordt onteigend en overgedragen aan landloze zwarte boeren. Duizenden blanke boeren hebben door dit beleid hun broodwinning verloren en volgens tegenstanders heeft de economie grote schade opgelopen.
President Mugabe verdedigde afgelopen juni op de VN-voedseltop in Rome zijn beleid van landonteigening. Hij sprak over ‘democratisering van het grondbezit’. ‘Door de onteigening van het land van zo’n vierduizend blanke boeren zijn ruim driehonderdduizend gezinnen die voorheen geen grond bezaten nu trotse landeigenaren’, zei Mugabe. Volgens de president is de meerderheid van de Zimbabwanen blij met zijn beleid. 
Er kwam veel kritiek op de uitspraken van Mugabe. Woordvoerder Tom Casey van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Mugabes beleid alleen kan dienen als ‘voorbeeld van hoe het niet moet in termen van landbouw- en voedselbeleid’. Ook meent Casey dat Mugabe’s ‘wanbeleid’ ertoe leidt dat veel Zimbabwanen honger hebben en dat de president ‘zijn eigen volk heel wat te verantwoorden heeft’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.