Zuid-Amerika stap dichter bij Bank van het Zuiden

Argentinië, Bolivia, Brazilië, Ecuador, Paraguay en Uruguay hebben een kladversie klaar van de oprichtingsakte van de Bank van het Zuiden. Het moet een alternatief worden voor de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, waarbinnen de VS het voor het zeggen hebben.
De zes landen moeten nog uitmaken hoeveel elk land gaat bijdragen en welke projecten de nieuwe instelling gaat financieren. De Bank van het Zuiden wordt “een ontwikkelingsbank met een Zuid-Amerikaans karakter die een centrale rol krijgt in de nieuwe regionale financiële architectuur”, staat in de Verklaring van Rio die ministers uit de zes landen maandag (8 oktober) in Rio de Janeiro ondertekenden.
De bedoeling is de officiële oprichtingsakte op 3 november in Caracas te ondertekenen. De Venezolaanse president Hugo Chávez is de bedenker van het initiatief. Venezuela hoopt dat de Bank van het Zuiden al in december of januari kan beginnen te werken.
Volgens de onderhandelaars van Río moet de nieuwe instelling “de investeringen aanzwengelen, onevenwichtigheden corrigeren, infrastructuurwerken mogelijk maken die de economische integratie bevorderen, de werkgelegenheid opdrijven en een zichzelf versterkend proces van economische groei in de regio op gang brengen.”
De statuten van de Bank van het Zuiden staan nog niet op papier. De Braziliaanse minister van Economie, Guido Mantega, maakte zich sterk dat de instelling ook projecten in de privé-sector zal kunnen ondersteunen - bijvoorbeeld een staalfabriek in Bolivia of een voedselverwerkend bedrijf in Paraguay.
“Voor avonturen is geen plaats; er worden alleen ernstige projecten gefinancierd”, antwoordde Mantega op een vraag naar de ‘politieke’ inslag van het initiatief. De Venezolaanse president Chávez voert een kruistocht tegen de Noord-Amerikaanse invloed en het neoliberalisme in Zuid-Amerika.
Voorop staat de “dringende noodzaak om de integratie van Zuid-Amerika te verdiepen”, verklaarde ook de Venezolaanse minister van Economie Rodrigo Cabezas. Anders dan de Wereldbank zal de nieuwe ontwikkelingsbank volgens hem haar kredieten niet verbinden aan richtlijnen over het beleid dat de ontvangende landen moeten voeren.
Details over het aantal stemmen waarover de verschillende aandeelhouders zullen beschikken, de samenstelling van de bestuursorganen of het startkapitaal zijn er nog niet. Er wordt verwacht dat de Bank zal beginnen met een kapitaal van 7 miljard dollar.
De oprichters hebben de ambitie om in de toekomst ook de overige landen van Zuid-Amerika bij het initiatief te betrekken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.