Zuid-Amerikaanse Gemeenschap kan schijn niet ophouden

De Zuid-Amerikaanse Gemeenschap heeft eind vorige week een valse start genomen. Op de eerste topontmoeting van de statenbond in Brasilia ontbraken vijf presidenten, en de top eindigde vrijdag zonder concrete afspraken over gemeenschappelijke projecten.
Begin vorige week hadden de Venezolaanse president Hugo Chávez en zijn Uruguayaanse collega Tabaré Vázquez voorstellen gedaan om de Zuid-Amerikaanse Gemeenschap aan het werk te zetten. Chávez en Vázquez willen onder meer een Zuid-Amerikaanse Bank zien ontstaan en een strategisch plan voor de komende vijf jaar uitwerken. Maar van die voorstellen is niets te bespeuren in de slotverklaring.



Vázquez heeft dat voor een deel aan zichzelf te wijten: samen met de Colombiaanse president Álvaro Uribe en nog drie andere staatshoofden stuurde hij zijn kat naar de bijeenkomst. Het Argentijnse staatshoofd, Néstor Kirchner, keerde al vrijdagochtend naar zijn land terug, voor het begin van de vergaderingen van de slotdag.



De Zuid-Amerikaanse Gemeenschap der Naties, die tien maanden geleden werd opgericht in het Peruaanse Cuzco, legt op papier heel wat gewicht in de schaal. De twaalf landen tellen 361 miljoen inwoners en realiseren samen een bruto binnenlands product van 1.000 miljard euro. Zuid-Amerika is goed voor negen procent van de wereldvoorraad aan aardolie, een kwart van het vloeibare zoetwater op aarde en een derde van de natuurlijke verscheidenheid.



De twaalf landen van Zuid-Amerika spraken tien maanden geleden af bestaande structuren gebruiken om aan verdere integratie te werken. Brazilië en al zijn zuidelijke buurlanden zijn lid van of geassocieerd met de Mercosur, het grootste handelsblok van de regio. Colombia, Venezuela, Ecuador, Peru en Bolivia maken deel uit van de Andes-Gemeenschap. De Mercosur en de Andes-Gemeenschap werken onderling al aan economische integratie. Slechts twee kleine Zuid-Amerikaanse, Suriname en Guyana, vallen buiten die twee handelsblokken.



Dat doet steeds opnieuw de vraag rijzen naar de meerwaarde is van de Zuid-Amerikaanse Gemeenschap. Volgens de nieuwe tijdelijke voorzitter van de statenbond, de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva, moet de gemeenschap een extra impuls geven aan de infrastructuurwerken die de regio zo hard nodig heeft om economisch samen te groeien. Lula schilderde ook een toekomst waarin Zuid-Amerikanen geen paspoorten en visa meer nodig hebben om door de regio te reizen.



De twaalf Zuid-Amerikaanse landen zijn het er in principe over eens een vrijhandelszone te vormen en de rest van Latijns-Amerika en de Cariben bij hun integratieproces te betrekken. Maar deadlines zijn daarvoor niet vastgelegd.



De deelnemers aan de top bogen zich ook over de aanbevelingen van een aantal specifieke bijeenkomsten die net voor de top in Brasilia plaatsvonden. Eén van die vergaderingen bracht vertegenwoordigers van mediamaatschappijen uit heel Zuid-Amerika samen. Zonder samenwerking op het vlak van communicatie komt er geen regionale integratie, concludeert Eugenio Bucci, de voorzitter van het Braziliaanse Radiobrás. We weten niet wat er in onze buurlanden gebeurt.



De Zuid-Amerikaanse media-experts vinden dat de Zuid-Amerikaanse tv-zenders meer moeten gaan samenwerken, onder meer door beeldmateriaal en personeel uit te wisselen. Brazilië startte vrijdag met TV-Brasil - Canal Integración, een zender die gericht is op een publiek in Brazilië en zijn buurlanden dat over de grenzen heen wil kijken. Venezuela lanceerde eerder dit jaar Telesur, een tv-station met ongeveer dezelfde bedoelingen. Volgens Bucci zijn de twee nieuwe stations complementair en zullen ze gaan samenwerken. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.