Zuidzuid-investeringen nemen toe

Na een dipje van drie jaar zitten de internationale investeringen weer in de lift. De VN-organisatie Unctad becijfert in het World Investment report dat bedrijven vorig jaar 648 miljard dollar investeerden in andere landen. Een steeds groter deel daarvan zijn Zuidzuid-investeringen, en dat is grotendeels te danken aan de Chinese queeste voor olie.


De stijging is niet zo groot: twee procent. Maar het gaat om veel geld: 648 miljard dollar. En het is een trendbreuk: vorig jaar kwam een einde aan de daling die de buitenlandse investeringen drie jaar lang kenmerkten. Meer dan een derde van de investeringen gingen in 2004 naar ontwikkelingslanden - het grootste aandeel sinds 1997.

De knik in de curve is uitsluitend te danken aan de ontwikkelingslanden. Een belangrijke trend is dat ontwikkelings- en transitielanden zich steeds meer aan overzeese investeringen wagen. China is niet langer enkel een magneet van buitenlands kapitaal. De Aziatische reus investeert steeds meer in andere landen. Dat heeft in de eerste plaats te maken met de groeiende behoefte naar olie. Chinese investeerders hebben zich op Afrika en Latijns-Amerika gestort om de velden daar te ontsluiten.

Dit rapport vertelt ons hoezeer de wereld aan het veranderen is, zegt Georg Kell, het hoofd van het Global Compact van de VN, gisteren (donderdag) bij de voorstelling van het rapport in New York. De tien grootste dalers in de lijst van ontvangende landen zijn industrielanden. De VS behouden hun leiderspositie als grootste magneet van buitenlands kapitaal, gevolgd door Groot-Brittannië en China.

Tegelijk trekken de ontwikkelingslanden ook meer investeringen aan, al is de verdeling erg ongelijk, zowel mondiaal als regionaal. Afrika trok amper 18 miljard dollar aan - een status quo in vergelijking met 2003. Latijns-Amerika lokte 68 miljard - 44 procent beter dan in 2003. De regio Azië en de Stille Zuidzee spant opnieuw de kroon wat betreft zowel volume als groei: 148 miljard dollar - een stijging met 46 procent.

China is voor het zoveelste jaar op rij de grootste ontvanger van buitenlandse investeringen. China en Hongkong zijn goed voor tweederde van alle investeringen in Azië. Je kan China nog steeds als een ontwikkelingsland zien, zegt Kell, want er zijn in dat land nog grote gebieden die straatarm zijn. Buiten de steden leven nog een half miljard mensen in armoede.

Het rapport van de Unctad bevat voor het eerst ook een analyse van research and development (R&D) - wat multinatonals besteden aan onderzoek en innovatie. Opmerkelijk: het onderzoeksbudget van grote bedrijven als Ford, Pfizer, DaimlerChrysler, Siemens, Toyota en General Motors ligt hoger dan dat van de meeste landen. Regeringen in ontwikkelingslanden moeten een actievere rol spelen om de vruchten te plukken van innovaties, zegt Unctad. De internationalisering van R&D zou daar mooie kansen voor creëren. (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.