Juni 2010

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine juni 2010.

1960-2010: DE VISIE VAN BELGISCHE CONGOLEZEN
‘RACISME IS EEN GEMISTE KANS VOOR IEDEREEN’
De Congolese diaspora in België is een resultaat van de Belgische kolonisering van het enorme land aan de Evenaar. Nu naar aanleiding van 50 jaar Congolese onafhankelijkheid zoveel “oude” Belgen hun mening mogen geven over Congo en kolonisering, wil MO* de Congolese Belgen aan het woord laten. We peilden naar hun ervaringen in België en naar hun relatie met het land van herkomst.

“OPERATIE EUROPA”
Belgische ngo’s bespioneerd door Colombiaanse inlichtingendienst
Tijdens een gerechtelijk onderzoek in Colombia naar de activiteiten van de inlichtingendienst DAS zijn geheime documenten aan het licht gekomen waaruit blijkt dat de dienst actief was in Brussel. Doelwitten waren het Europees Parlement, de ngo’s Broederlijk Delen en Oxfam Solidariteit en de mensenrechtenorganisaties Oidhaco en FIDH.

MINISTER-PRESIDENT KRIS PEETERS:
‘Vlaanderen wil nog steeds overheveling Ontwikkelingssamenwerking’
De Vlaamse minister-president is verantwoordelijk voor Buitenlands Beleid en Ontwikkelingssamenwerking, en voor Landbouw, Zeevisserij en Buitenlandse Handel. Als iemand kan vertellen op welke manier Vlaanderen zich internationaal wil profileren en gedragen, dan wel Kris Peeters.

TOBINTAKS, TRANSACTIEHEFFINGEN, BANKENBELASTING
Het ijzer is heet, wie zal het smeden?
De crisis van de jaren dertig was een ideologische waterscheiding, maar of dat met de huidige crisis ook het geval wordt, is onduidelijk. De Tobintaks, de belasting op het wisselen van geld, waar een deel van de civiele samenleving al jaren om vraagt, wordt een interessante lakmoesproef.

PARTIJJONGEREN IN BURUNDI
Stormtroepen of jeugdbewegingen?
Eind mei beginnen de verkiezingen in Burundi, een buurland van Congo en ongeveer even groot als België. De kieskoorts is al twee jaar voelbaar bij de jeugd. Partijjongeren bevechten elkaar met strijdliederen, soms ook met stenen en granaten. De voorbode van een nieuwe oorlog? MO* stortte zich in het strijdgewoel.

ZUID-AFRIKA: WERELDBEKER ECONOMIE
De coach, de middenvelder en de lijnrechter
Behalve de Wereldbeker voetbal heeft Zuid-Afrika dit jaar nog één grote zorg: banen, banen en nog eens banen. Minstens één op vier Zuid-Afrikanen heeft geen werk en ondanks de verkiezingsbeloften van president Jacob Zuma lijkt daarin geen verandering te komen. Integendeel. De wereldwijde crisis heeft ook Zuid-Afrika getroffen. Balans: een miljoen banen verdwenen in 2009 en de eerste recessie sinds de val van de apartheid in 1994. Komt het land terug in de tweede helft?

ASUNCIÓN LERA OVER DE NOODZAAK VAN EEN NIEUWE KIJK OP ONTWIKKELING
‘Het klimaatprobleem is geen milieuprobleem’
Het klimaatprobleem kunnen we niet oplossen zonder fundamenteel nieuwe ideeën over ontwikkeling, welzijn en vooruitgang. Dat is het standpunt van de Noorse sociologe en filosofe Asunción Lera St. Clair, die wereldwijd naam gemaakt heeft met haar studies over de samenhang tussen ethiek, ontwikkeling en mondiale rechtvaardigheid. Lera pleit voor een nieuwe kennis en een nieuwe wetenschap, omdat de oude modellen uitgediend zijn.

FOTOREPORTAGE KIRGIZIË
Na de opstand, het dagelijkse leven
Begin april domineerde Kirgizië een week lang de internationale media. Een bloedige volksopstand verdreef Koermanbek Bakijev, een president die vijf jaar eerder zelf via zo’n volksopstand aan de macht gekomen was. De camera’s zijn intussen weer verdwenen, maar het land en de mensen blijven de moeite waard. Karin Borgouts fotografeerde het huiselijke leven in de Centraal-Aziatische bergrepubliek. Carl Uytterhaegen en Juliska Van Hauwermeiren verzamelden reacties van Kirgizische leeftijdsgenoten.

1960-2010: VAN ONAFHANKELIJKHEID OVER AFROPESSIMISME TOT MULTICULTUREEL DRAMA
Woorden kunnen doden
Onze moeilijke omgang met allochtonen en immigranten heeft zijn wortels in de koloniale omgang met “inboorlingen” en “évolués”. De analyse die Boubacar Boris Diop maakt van de afropessimistische stroming is dan ook niet alleen relevant voor een beter begrip van een halve eeuw Afrikaanse onafhankelijkheid. Het is impliciet ook een waarschuwing tegen allochtonenpessimisme.

NOBELPRIJSWINNAAR GAO XINGJIAN
‘Ik wil geen nieuwe wereld creëren’
Gao Xingjian is een veelzijdig en begenadigd kunstenaar, dat bewijst de Nobelprijs voor Literatuur die hij in 2000 kreeg. Zijn werk en zijn naam blijven in China taboe, ook al houdt hij zich ver van politiek, zegt hij zelf. MO* sprak met de man die voortdurend op zoek is naar zijn innerlijk en permanent op de vlucht voor de macht.

En verder:

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.