Voor milieuorganisaties gaat de richtlijn nog niet ver genoeg

Nieuwe richtlijn: Europa heeft er 9 milieumisdrijven bij

Yusuf Onuk / Unsplash

Tot de “nieuwe” overtredingen behoren onder meer handel in illegaal gekapt hout, een belangrijke oorzaak van ontbossing wereldwijd.

Er is een Europees akkoord over een nieuwe richtlijn die milieumisdrijven strenger aanpakt. Het aantal erkende misdrijven verdubbelt en de straffen worden strenger. Voor milieuorganisaties gaat de richtlijn nog niet ver genoeg.

Het akkoord, na meer dan een half jaar onderhandelen tussen de Europese instellingen en de lidstaten, vervangt de sterk verouderde richtlijn uit 2008. De nieuwe richtlijn omschrijft milieumisdrijven nu preciezer en verdubbelt het aantal erkende misdrijven van negen naar achttien.

Tot de “nieuwe” overtredingen behoren onder meer handel in illegaal gekapt hout, een belangrijke oorzaak van ontbossing wereldwijd, en ernstige overtredingen van de wetgeving rond chemische stoffen. Ook geluidsvervuiling onder water en de handel in bedreigde diersoorten worden strenger aangepakt.

Strengere straffen

Tegelijk gaan de straffen omhoog en worden ze meer gelijkgetrokken tussen de lidstaten. De richtlijn verplicht de lidstaten om maximumstraffen vanaf tien jaar op te leggen als een moedwillige overtreding een overlijden veroorzaakt, en vanaf vijf jaar in het geval van ernstige onachtzaamheid. Op milieumisdrijven met rampzalige gevolgen komen maximumstraffen vanaf acht jaar. Voor bedrijven gaan de boetes flink omhoog.

De lidstaten van hun kant moeten hun politiediensten beter opleiden in de opsporing en onderzoek van milieumisdrijven, en erop toezien dat hun gerechtelijk apparaat de misdrijven ook vervolgt.

‘De huidige strafmaat reflecteert de ernst van milieumisdrijven nog niet.’

Audrey Chambaudet (WWF)

Goede stap

Milieuorganisaties zoals het Wereldnatuurfonds (WWF) spreken van een ‘grote stap’ naar een betere bescherming van mens en milieu. Maar de richtlijn gaat nog lang niet ver genoeg, zeggen ze.

‘De sancties harmoniseren in de hele EU is een stap in de goede richting, maar de huidige strafmaat reflecteert de ernst van milieumisdrijven nog niet’, zegt Audrey Chambaudet van het WWF. ‘Dankzij het doorzettingsvermogen van het Europees Parlement is er nu wel een aanpak van de ernstigste misdrijven, met hogere straffen. Dat geeft de richtlijn tanden, en het biedt de overheden een nieuwe gereedschap in hun arsenaal.’

Het WWF betreurt ook dat illegale visserij het niet gehaald heeft als milieumisdrijf in de nieuwe richtlijn, hoewel het ‘een van de meest winstgevende en hardnekkige vormen van milieumisdrijven is.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.