Saint Lucia vraagt meer klimaatsteun voor kleine eilandstaten

De premier van Saint Lucia heeft een emotionele oproep gedaan om kleine eilandstaten meer bij te staan in hun strijd tegen de klimaatverandering. ‘Ik ga op tafel blijven slaan en mijn stem laten horen.’

Meng He (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Allen Chastanet, de premier van Saint Lucia, deed zijn emotionele oproep tijdens een ceremonie naar aanleiding van de overhandiging van Japanse subsidiehulp aan Saint Lucia voor de reconstructie van twee bruggen.

Die bruggen werden beschadigd na stormen en worden heropgebouwd met het oog op meer extreem weer in de nabije toekomst.

Infrastructuur aanpassen

Chastanet zei dat de tijd opraakt voor kleine eilandstaten zoals die in het Caraïbisch gebied om tijdig hun infrastructuur aan te passen aan de huidige extreme weersomstandigheden. ‘Kleine staten zoals Saint Lucia moeten hun infrastructuur upgraden, een wegennet en bruggen ontwikkelen die in staat zijn extreem weer te doorstaan. De tijd is echter tegen ons’, sprak Chastanet.

‘Er is geen beter voorbeeld dan wat er gebeurde in Haïti. Wisten we niet op voorhand dat Haïti in orkaangevoelig gebied ligt? Wisten we niet dat er een toename is van extreme stormen? Wat er vorig jaar gebeurde, daar is de wereld en iedereen van ons verantwoordelijk voor.’

Orkaan Matthew

Op 4 oktober vorig jaar bereikte orkaan Matthew het zuidwesten van Haïti. Naast de hoge dodentol was de economische schade aan het land enorm. Hulporganisatie Care schat die op 1 miljard dollar.

Haïti is een van de armste landen ter wereld en bovendien een van de meest kwetsbare voor natuurrampen.

De Verenigde Naties houden Matthew verantwoordelijk voor de grootste humanitaire crisis in Haïti sinds de verwoestende aardbeving zes jaar geleden. Haïti werd omzeggens in tweeën gesplitst aangezien de storm belangrijke verkeersaders vernietigde. Na de doortocht in Haïti, met meer dan 800 doden als gevolg, ging Matthew ook lelijk tekeer in Cuba en op de Bahama’s.

Hulp van Japan

Ook Saint Lucia werd geraakt door Matthew. Het eilandje ondervond de grootste schade van alle naties van de Organisatie van Oostelijke Caraïbische Staten (OECS). Na de doortocht was er schade aan huizen, bedrijven en wegen. Door de overstromingen waren de wegen ook lange tijd geblokkeerd.

De heropbouw van de bruggen met de financiële hulp van Japan, de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds is gepland voor begin 2018.

De ambassadeur van Japan in Saint Lucia, Mitsuhiko Okada, zei dat de samenwerking met de eilandstaat eveneens een programma inhoudt rond veiligheid en risicoreductie op rampen, en het duurzaam beheer van marien leven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.