Frontex moet ontbonden worden

In plaats van een reëel politiek partnerschap aan te gaan met landen uit het Zuiden geeft de Europese Unie blijk van angstreflexen, isolement en afkeer van alles wat vreemd is. Verre van zich te steunen op het dynamisme en de energie van de migranten die strijden voor hun overleving en dat van hun familie, stigmatiseert de EU hen als misdadigers, sluit hen af van hun natuurlijke leefgewoonten en verplicht deze mensen verbintenissen aan te gaan op een voor hen moeilijk en gevaarlijk parkoers, soms met dodelijke afloop.
De EU creëerde in oktober 2004 FRONTEX, een Europees Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen. Het betreft hier een politieorganisatie die operationeel werd vanaf oktober 2005.
Dit instituut beschikt over vliegtuigen, helikopters en een vloot dat als een “netwerk van Europese patrouilles” bedacht werd om snel tussen te komen bij antimigranten operaties.
Deze patrouilles en de akkoorden dat FRONTEX aanging met de Algerijnse, Marokkaanse, Libische en Senegalese politie, zijn gericht op een klopjacht op ‘mensen-zonder-papieren’ in het merendeel van de Europese landen. Dit leidt tot criminele praktijken onverenigbaar met het openstaan van Europa voor evenwichtige en vriendschappelijke relaties met de volkeren uit het Zuiden. De oprichting en de versterking van deze politie-eenheden zijn in strijd met de fundamentele rechten van de migranten en dit in een Europa dat zelf product is van veelvuldige omwentelingen en immigraties in de loop van zijn geschiedenis.
Om deze redenen vraagt ATTAC de ontmanteling van het agentschap FRONTEX en ondersteunt zij de voorbije Europese actiedag van 6 juni te Warschau waar zich de zetel van FRONTEX bevindt. Het project van de terugkeer-richtlijn zoals die laatst op 22 mei werd aangepast en aangenomen door de vertegenwoordigers van de Lidstaten is nog alarmerender dan de tekst die door het Europarlement werd geamendeerd. Dit project van de richtlijn moet nu ter stemming voorgelegd worden aan het Europees Parlement op 18 juni e.k.
Daarom steunt Attac Vlaanderen de Europese actiedag met betoging in Parijs op zaterdag 14 juni, om 14 u.(vertrek: Carrefour de l’Odéon). Er loopt ook een campagne om brieven aan de volksvertegenwoordigers te sturen op de site www.directivedelahonte.org
Attac Vlaanderen

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.