© WWF-Central & Eastern Europe
Opinie

‘De oorlog in Oekraïne raakt Europa ook in het groene hart’

Met de oorlog in Oekraïne wordt Europa diep in het groene hart geraakt. ‘Er zijn zorgwekkende aanwijzingen dat de schade voor de Oekraïense natuur bijzonder groot zal zijn’, zeggen Bohdan Vykhor en Andreas Beckmann van het Wereldnatuurfonds (WWF).
scion-cho (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Ultrabewerkt voedsel verwoest onze gezondheid én de planeet’

Zwaar bewerkte voeding – denk aan snoep, chips, snacks en frisdrank –  is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet. Als we minder ultrabewerkt voedsel eten, is dat dus een unieke kans om zowel onze gezondheid als ons voedselsysteem te verbeteren, schrijven vier Australische voedingswetenschappers.
Dredgepoint / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Opinie

‘Laat de truffels van de oceaan op de zeebodem’

‘De wetenschappelijke kennis die voorhanden is, wijst uit dat diepzeemijnbouw onherstelbare schade zal aanrichten’, schrijft 11.11.11-medewerkster Kiki Berkers. ‘Met deze mijnbouw dreigen kwetsbare ecosystemen te verdwijnen.’
Unsplash (CC0)
Opinie

‘Infecties beheersen begint bij de manier hoe we omgaan met onze omgeving’

Met het ‘One Health’-programma wil de overheid de resistentie tegen antimicrobiële stoffen terugdringen. Maar het programma mist nog de nodige  doortastendheid, stellen drie middenveldorganisaties. Ze vragen een integrale aanpak, ‘want alles hangt samen, ook in het beleid’.
Neil Palmer (CIAT)  Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Opinie

‘CO2-toename kan ook gunstige effecten hebben op de landbouwproductie’

Sommige plantensoorten reageren beter dan andere op de toename van CO2 in de atmosfeer. Het is belangrijk dat de landbouw daar rekening mee houdt, zeggen de Franse ecofysiologen Denis Fabre en Dephine Luquet, onderzoekers aan het Franse Centrum voor Landbouwonderzoek voor Internationale Ontwikkeling. 
© Jutta Callebaut
Opinie

‘De natuur kan niet worden afgekocht’

Deze week keurde het Vlaams parlement een nieuw ontwerp van decreet goed waarmee de Vlaamse regering ‘milieuorganisaties en bezorgde burgers het zwijgen wil opleggen’, aldus ‘boze burger’ Jutta Callebaut. ‘Als het wordt goedgekeurd, dan is het overduidelijk dat het parlement andere belangen behartigt dan die van haar burgers’.
© Oxfam
Opinie

‘Het vuur is na vijftig jaar verre van gedoofd’

‘Al vijftig jaar strijden de vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkels: voor eerlijke handel, tegen ongelijkheid en voor economische rechtvaardigheid’, schrijft Oxfam-medewerkster Sofie Beunen. De organisatie viert haar vijftigste verjaardag.
© Astrid Agemans / BioForum
Opinie

De vlucht vooruit met bio

De ambitie van Europa om meer biologische landbouw te realiseren is logisch en meer dan noodzakelijk, zegt Alexander Claeys van BioForum. Wallonië nam alvast het voortouw met een succesvol beleid. Om de doelstelling van 25 procent te halen zal vooral Vlaanderen meer dan een tandje moeten bijsteken.
Carolien Coenen / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

Kiezen voor een ander voedselsysteem met de natuur als leidraad

Wat eten? Van waar komt het? En wie krijgt daar al dan niet een eerlijke prijs voor? De antwoorden op die vragen bepalen in grote mate de wereld waarin we leven, de landschappen waarin we vertoeven en de toekomst van onze landbouw. Als consument hebben we meer invloed met onze vork dan we denken.
dendoktoor / Pixabay
Opinie

Waarom de Europese Farm2Fork een kans is die we moeten grijpen

Voedsel en natuur zijn beiden van essentieel belang voor ieder van ons. We hebben daarom ook een ambitieus beleid nodig dat voor gezonde voeding, meer natuur én tevreden landbouwers zorgt. De pas voorgestelde Europese Farm2Work-strategie is dan ook een kans die we moeten grijpen, vindt Titus Ghyselinck van milieubeweging WWF België. 
© European Union 2019 (CC BY 4.0)
Opinie

TTIP en de achterkamertjes van Ursula von der Leyen

Biodiversiteit en klimaat zijn niet te verzoenen met een handelsakkoord waar de meest milieu- en klimaatonvriendelijke landbouw de standaard dreigt te worden, schrijft Frans Geys, activist bij de beweging van TTIP- en CETA-vrije gemeenten. Volgens hem plooit de huidige EU-commissie onder leiding van Ursula von der Leyen voor de eisen van ...
Goumbik/Pixabay
Opinie

De korte keten is geen nostalgische folklore, maar een leefbaar landbouwmodel

4 tot 12 mei is de Week van de Korte Keten. Oxfam-Wereldwinkels en Voedselteams steunen dit initiatief volop omdat een ander soort landbouw dringend nodig is. Boeren en consumenten tonen de weg vooruit naar een beter, rechtvaardiger en duurzamer voedsel- en landbouwsysteem. Nu is het wachten op onze beleidsmakers.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.