Copyright: C. Madara / Nuclear Power and Energy Agency (CC BY 2.0 DEED)
Nieuws

Afrikaanse wetenschappers eisen meer inspraak bij volgende pandemie

Een groep Afrikaanse wetenschappers is het niet eens met de manier waarop de wereld zich klaarmaakt voor de volgende pandemie. Ze hekelen het beperkte begrip voor Afrikaanse noden en vinden dat de voorgestelde maatregelen vooral westerse landen vooruithelpen.
UNICEF Ethiopia/2014/Tsegaye (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Vrouwenbesnijdenis nog lang de wereld niet uit

Meisjes lopen vandaag een derde minder kans om een niet-medische besnijdenis te ondergaan in vergelijking met 30 jaar geleden. Maar er is nog veel werk voor de boeg om de praktijk tegen 2030 de wereld uit te helpen.
Vyacheslav Argenberg / Flickr (CC BY 2.0)
Nieuws

Het energievraagstuk in Egypte? Zekerheid boven alles

'We zitten in een bevoorrechte positie', zegt Mohamed Saied, een 26-jarige civiel ingenieur die in een ammoniakfabriek werkt. Oliebedrijven hebben in de afgelopen jaren grote gasvoorraden ontdekt in Egypte en er zijn drie nieuwe gascentrales gebouwd. 'Egypte heeft een surplus aan energie.'
EU / ECHO / Edward Echwalu / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Oegandese moeders over antihomowet: ‘Geen enkele ouder zou zich ooit in onze positie moeten bevinden’

Moeders van lgbtq+-personen in Oeganda vragen in een open brief aan president Museveni begrip en mildheid voor hun situatie en die van hun kinderen. Alles draait om een nieuw Oegandees wetsvoorstel dat in bijzonder strenge straffen voorziet voor mensen met een andere geaardheid.
© Daniel Gutman / IPS
Nieuws

Inheemse volkeren eisen rechtstreekse financiering voor klimaatgezonde ecosystemen

Inheemse volkeren zijn de beste bewakers van klimaatgezonde ecosystemen, maar geld om hun werk te kunnen uitvoeren, zien ze zelden. Op COP27 pleiten ze voor rechtstreekse sponsoring. ‘Dank aan de vele ngo’s voor hun werk, maar nu is het tijd dat we zelf kunnen handelen.’
Pixabay
Nieuws

Black Lives Matter deed kennis over Belgisch koloniaal verleden licht stijgen

De kennis van de gemiddelde Belg over het koloniale verleden van ons land schiet schromelijk tekort. Toch is er sinds de opkomst van de Black Lives Matter-beweging een lichte verbetering merkbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Antwerpen en het Afrikamuseum in Tervuren.   
Colince Menel/CIFOR
Nieuws

Vlees van schubdieren en apen nog altijd openlijk verhandeld op Afrikaanse markten

Een rapport van natuurorganisatie Traffic toont aan dat er nog altijd bedreigde diersoorten verhandeld worden op vleesmarkten in Centraal-Afrika. Meer controle kan echter een nieuw probleem tot gevolg hebben: minder beschermde soorten worden populairder en zullen dan overgeëxploiteerd worden.
Jeff Walker/CIFOR / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Inheemse bevolking in Gabon weet meer over de natuur dan de wetenschap

De inheemse bevolking van de oerwouden van Gabon heeft meer kennis van planten en dieren dan in de academische literatuur bekend is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek dat ecologen in Gabon hebben uitgevoerd.  
Foto: Cambridge University
Nieuws

Stropers azen op Afrikaanse schubdieren nu Aziatische soorten zijn verdwenen

Nigeria heeft in tien jaar tijd een explosie gezien in de illegale export van schubdieren naar Oost-Azië. Omdat Aziatische soorten zeldzaam geworden zijn, kijkt de zwarte markt nu richting Afrika. 
© Thomson Reuters Foundation/Kim Harrisberg
Nieuws

Nazaten van Mozambikaanse slaven proberen tevergeefs gestolen land terug te krijgen

Nadat ze tijdens de apartheid uit hun huizen verjaagd werden, werden leden van de Makua-minderheid in Zuid-Afrika bestempeld als rechtmatige eigenaar van een stuk grond in de stad Durban. Bureaucratie en weigerachtige bewoners ontzeggen de Makua echter al meer dan zeventien jaar hun eigendom.
Janjacob / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Nieuws

Verenigde Naties stemmen resolutie die geweld vanwege “hekserij” wereld uit moet helpen

De Verenigde Naties (VN) hebben een resolutie aangenomen die ertoe moet leiden dat ritueel geweld gelinkt aan hekserij, niet meer mogelijk is. Onder meer mensen met albinisme in Afrika zijn nog vaak slachtoffer van rituele aanvallen.
© Meghana Kuppa
Nieuws

Oorlog in Tigray vernietigt mensenlevens én belangrijk werelderfgoed

Bommen sloegen onlangs een gat in een van de oudste moskeeën ter wereld. Die bevindt zich in de Tigray-regio in Ethiopië, waar al een aantal maanden een vreselijke oorlog aan de gang is. Die gaat ten koste van de inwoners van de regio én van belangrijk werelderfgoed.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.