© Javier Perugachi
Interview

Textielactivisme tijdens de Chileense dictatuur: ‘We voelen de wonden nog altijd’

‘Natuurlijk is naaien ook verzet.’ 50 jaar na de Chileense staatsgreep kijken we met Irma Prado naar de honderden vrouwen die tijdens de dictatuur de geschiedenis van hun land borduurden. Op die manier schreven ze mee aan de collectieve herinnering, legt de bevlogen Chileense curatrice uit.
© Diego F, Dussán / Banco Mundial América Latina y el Caribe / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Onderwijs in Venezuela staat op instorten

Zo’n 1,4 miljoen schoolverlaters telde Venezuela de afgelopen vier jaar. Wie wel nog naar school gaat, doet dat vaak slechts deeltijds. Ook steeds meer leerkrachten haken af. 'Wat wil je, voor nog geen 25 dollar per maand?'
© Ynske Boersma
Reportage

Embera’s in Colombia: verdreven door geweld, gedwongen in armoede

Zo’n 1500 Embera’s bivakkeren in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Ze zijn het geweld in het regenwoud ontvlucht en leven in vreselijke omstandigheden in een voormalig internaat. Kan het vredesplan van president Gustavo Petro de wapens doen zwijgen en een einde maken aan hun uitzichtloze situatie?
© Enrique Garciá Medina
Interview

Schrijfster Selva Almada: ‘We nemen geweld tegen vrouwen nog altijd niet serieus’

In de jaren ’80 werden in Argentinië 3 meisjes vermoord. ‘Ze hadden een leven’, vertelt de gevierde Argentijnse schrijfster Selva Almada. In haar kroniek ‘‘Dode meisjes’’ geeft ze hen een gezicht en vertelt ze het verhaal van de vele andere slachtoffers van geweld tegen vrouwen.
Amnesty International
Nieuws

Achter hoge aantal tienerzwangerschappen in Paraguay schuilt seksueel misbruik

Amnesty International vestigt in een recent rapport de aandacht op recordcijfers van tienerzwangerschappen in Paraguay. Tussen 2019 en 2020 zijn duizend meisjes van 14 jaar oud of jonger bevallen. Dat is het gevolg van wijdverspreid seksueel geweld en de beperkende abortuswetten in het land.
© Lucía Prieto - Instagram: @lucia.prieto
Analyse

‘Vreugde is ons verzet’: de vele gezichten van het feminisme in Latijns-Amerika

Het feminisme in Latijns-Amerika is meer dan protestmarsen, het is een sociale beweging met politieke kracht. De regio kent zoveel soorten feminisme als ze divers is. Voor nationale Vrouwendag laat MO* activistes uit Buenos Aires en Quito als het Guatemalteekse hooggebergte aan het woord.
Dick Drayer / wikimedia (CC BY 3.0)
Nieuws

Amnesty International: Curaçao schendt mensenrechten Venezolaanse vluchtelingen, met hulp van Nederland

Amnesty International hekelt in een nieuw rapport de slechte behandeling van Venezolaanse vluchtelingen op Curaçao. Daarbij speelt ook Nederland een rol, zegt de organisatie, via hulp op het vlak van kustbewaking en detentie.
© Zoë Deceuninck
Reportage

‘Inheemsen in Suriname worden gedwongen om zo traditioneel mogelijk te leven’

Naar school gaan over de grens, in Frans-Guyana: dat is normaal voor kinderen in zuidoost-Suriname. Alleen: verder studeren in Frans-Guyana mag niet, en in Suriname zelf kan het niet. En zonder toekomstplannen grijpen steeds meer jongeren naar de fles.
© Zoë Deceuninck
Interview

‘Achter elke taal schuilt een cultuur die we moeten respecteren’

In Suriname ligt een nieuw onderwijscurriculum klaar voor de drukpers. Vooral het meertalig lessenpakket is indrukwekkend, want in het Zuid-Amerikaanse land worden meer dan 20 talen en dubbel zoveel dialecten gesproken. 'We willen dat de moedertaal van het kind erkend én gewaardeerd wordt.'
ILO / Flickr (CC BY-NC-ND 3.0)
Nieuws

Kinderarbeid neemt voor het eerst in twintig jaar weer toe

Het aantal kinderen dat kinderarbeid verricht, is in de afgelopen vier jaar gestegen tot 160 miljoen. Het is de eerste toename in twintig jaar.
© Ynske Boersma
Reportage

Hier vinden Colombiaanse kinderen in conflictsituaties een thuis en een toekomst

Staat de guerrilla voor je deur, of is er geen school en eten in huis, dan rest je als jongere weinig andere keuze dan je aan te sluiten. Maar er is minstens één uitweg voor deze kinderen en jongeren in Colombia: "La Nación de Los Muchachos", de Natie van de Kinderen. MO* ging ter plaatse kijken.
Amy Duchelle/CIFOR / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Kinderen betrokken bij paranotenoogst in Bolivia

In Bolivia worden kinderen mee ingezet om paranoten te rapen en in de hele sector zijn de lonen van de arbeiders te laag om van te kunnen leven. Dat blijkt uit onderzoek naar de arbeidsomstandigheden van notenrapers en -verwerkers in het land. Paranoten zitten vaak in duurdere notenmixen.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.