Onrust nabij Haram al-Sharif blijft

Ook vandaag, maandag 5 oktober, blijft de sfeer in Oost-Jeruzalem bijzonder gespannen. Zondag braken rellen uit en vandaag zouden opnieuw opstootjes zijn geweest nabij de Klaagmuur en de Haram al-Sharif.
  • Tine Danckaers Enkel Palestijnen ouder dan vijftig mogen de Al-Aqsa Moskee in Jeruzalem binnen. Tine Danckaers
Volgens de Israëlische krant Ha’aretz bekogelden Palestijnse jongeren vanmorgen joodse gelovigen, die massaal afzakken naar de Klaagmuur met voorwerpen.
Sinds de rellen vorige week zondag, toen kolonisten provoceerden door de Haram al-Sharif te betreden onder bescherming van Israëlische ordediensten, is de sfeer in de Oude Stad te snijden. Vrijdag, de gebedsdag voor de moslims, waren Israëlische ordetroepen massaal aanwezig om rellen te voorkomen.
Enkel oudere Palestijnse moslims mochten de Al-Aqsa moskee betreden om er te bidden. Jongeren werd de toegang ontzegd en op diverse plaatsen, onder meer buiten de Damascuspoort, vonden publieke gebedsdiensten plaats.

Enkel toegang voor oudere moslims


Gisteren braken opnieuw rellen uit aan de Leeuwenpoort in de Oude Stad. Gevolg is dat gisteren en vandaag de toegang tot de Al-Aqsa zwaar beperkt tot moslims die ouder zijn dan vijftig. Toeristen noch joden mogen de site bezoeken. Palestijnse jongeren protesteerden tegen de sluiting van Haram al-Sharif en talloze blokkades die werden opgeworpen in Oost-Jeruzalem.
De ordetroepen antwoordden met traangas, granaten en rubberkogels.
Volgens het persagentschap Ma’an en volgens PNN werden 40 Palestijnen gewond. Twee Israëlische politieagenten werden licht gewond, schrijft de Israëlische krant
Ik wil geen derde intifada, en, geloof me, ik spreek daarmee in naam van veel Palestijnen.
Jerusalem Post
.

Arrestaties


Vijf demonstranten werden opgepakt. De afgevaardigde van de Islamitische Beweging in Jeruzalem, Sheikh Kamel Khatib en Hatem Abdel Qater, vertegenwoordiger voor de PA van Jeruzalem, werden opgepakt op verdenking van het aanzetten tot geweld. Beiden werden later opnieuw vrijgelaten en kregen het verbod om de oude stad tijdens de volgende twee weken te betreden.
Ook Sheikh Raed Salah, leider van de Islamitische Beweging in Israël, riep moslims op om de Haram al-Sharif te beschermen tegen ultrareligieuze joden die de site zouden betreden.

‘We willen rust’


Palestijnen in de oude stad houden intussen hun hart vast. ‘Dankzij God zijn de rellen nog altijd onder controle’, zegt Omar, een Palestijnse winkelhouder in de oude stad. ‘Ik wil geen derde intifada, en, geloof me, ik spreek daarmee in naam van veel Palestijnen. We zijn uitgeput, en we willen rust.’
‘Maar’, voegt hij eraan toe, ‘de provocatie moet stoppen’. ‘Internationale media doen het uitschijnen dat de Palestijnen met stenen begonnen te gooien naar de politie. Ten eerste, er is geen steen meer te vinden in de omgeving, er is wel –naar Irakees model- met schoenen en plastic flessen gegooid. Ten tweede, het zijn ultra-orthodoxen die de rellen in gang hebben gezet door de site te betreden.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.