Recensie

De Belgisch-Congolese literaire erfenis herontdekt

De kans is klein, maar niet onbestaand, dat ze elkaar ooit ontmoet hebben: de Congolese auteur Paul Lomami Tshibamba en de Afro-Belgische dichteres Nele Marian. Vandaag kan je de twee auteurs verenigen op je boekenplank.
© orythys / Pixabay (CC0)
Opinie

‘Is België wel bereid om zijn koloniale verleden onder ogen te zien?’

Dat de Congocommissie zou falen, was geen verrassing voor Pauline Malenga Mwanga, Lieven Miguel Kandolo en Randy Kalemba van de Congolese Kring. De commissie kwam er immers door politiek opportunisme. Het wordt tijd dat België de misdaden die hebben plaatsgevonden tijdens het kolonialisme erkent.
© Arsenii Alenichev,Patricia Kingori,Koen Peeters Grietens (CC BY 4.0)
Nieuws

Zwarte arts die wit kind behandelt? Te moeilijk voor AI

Een beeld van een zwarte arts die een wit kind inent: het is nauwelijks te genereren met artificiële intelligentie. AI-bots nemen bestaande stereotypen gewoon over, stelt een experiment van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in The Lancet.
© Dorien Van der Eecken
Nieuws

Vlaanderen verlengt samenwerking met Malawi tot minstens 2028

De Vlaamse regering verlengt de ontwikkelingssamenwerking met partnerland Malawi tot minstens 2028, goed voor 5 miljoen euro per jaar. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon aangekondigd tijdens een bezoek van een Malawische delegatie aan zijn ambtswoning.
Marcelo Leal / Unsplash
Opinie

‘Kinderen lijden in stilte onder het gebrek aan pijnmedicatie’

Iedereen heeft recht op de hoogst haalbare gezondheidsstandaard, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit betekent dat iedereen toegang moet hebben tot essentiële medicijnen en vaccins. Helaas wordt dit recht voor minstens twee miljard mensen geschonden, schrijven enkele gezondheidsexperts.
© Radio Martiko
CD

‘Op zoek naar de pioniers van de woestijnblues’

In een stoffig achterkamertje in een Marokkaanse soek deed Mechiel Vanbelle van het Gentse platenlabel Radio Martiko een ontdekking: een handvol oude opnames van Ahl Nana. Het was het begin van een lange zoektocht naar het Mauritaanse familie-ensemble.
Alejo Reinoso (Unsplash)
Nieuws

Kledingmerken beloven je afdankertjes te recycleren, maar dumpen ze vaak in Afrika

Als je kleren gaat shoppen, stellen steeds meer kledingmerken voor om je oude spullen terug te nemen. Ze geven je er zelfs korting voor als je iets binnenbrengt. Maar die kleren komen vaak niet goed terecht, zegt de Nederlandse ngo Changing Markets Foundation.
© Joachim Hoste
Reportage

‘Er is geen dekolonisatie, het koloniale fundament is hetzelfde gebleven’

Twee kunstenfestivals in Oostende openden onlangs het gesprek met artiesten over de koloniale publieke ruimte. Valt Leopold II bijna 115 jaar na zijn dood eindelijk van zijn sokkel?
© Bart Lasuy
Reportage

‘De kans is groot dat de volgende pandemie hier ontstaat’

In het Congolese park Kahuzi-Biega zijn interacties tussen dieren en mensen schering en inslag. Om de risico’s van overdraagbare ziektes te beperken, werd het project One health gelanceerd. Daarbij wordt gepleit voor een holistische aanpak: de gezondheid van mens, milieu en dier vormt één geheel.
© Gettyimages / Cemile Bingol
Analyse

De stille migratie van hoogopgeleiden uit Tunesië en Marokko naar Europa

Ze raken maar niet ingevuld, de vacatures voor bepaalde hoogopgeleide profielen in Europa. Bedrijven gaan daarom rechtstreeks “werknemers shoppen” in het Zuiden. ‘Ik werkte al voor een Frans bedrijf in Casablanca. Ik dacht: ik kan evengoed naar Frankrijk verhuizen.’
© Bamko, AZANGOUNON
Interview

Activiste Mireille-Tsheusi Robert over 125 jaar AfricaMuseum: ‘Het was nooit onze bedoeling om het plat te branden’

Vijf jaar na de heropening van het AfricaMuseum in Tervuren blaast de instelling 125 kaarsjes uit. Gefeest wordt er niet, wel gepraat. Ook met Mireille-Tsheusi Robert, die 25 jaar lang weigerde te betalen voor een ticket en clandestien mensen rondgidste. ‘Je betaalt toch ook niet voor een gestolen Ferrari?’ 
© Elien Spillebeen
Reportage

Hoe Servische diplomatie het leven van deze Burundezen omgooide

Waarom vroegen ongezien veel Burundezen vorig jaar asiel aan in ons land? De crisis in hun land is de grondoorzaak, maar het was de Servische Kosovodiplomatie die hen naar Europa bracht. Een reeks van politieke beslissingen met grote menselijke gevolgen. MO* bracht ze in kaart. 

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.